Gizmos Freeware Reviews  

Go Back   Gizmo's Freeware Forum > Freeware Forum > General Computer Support

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 20. Aug 2013, 04:32 AM   #1 (permalink)
Member
 
Join Date: Aug 2013
Posts: 4
Wink next step

Well i've used about 6 different utilities so far with the last 2 being CCE and TDSkiller and while it appears that everything is clean, my problem persists. My computer has unpredictable lags, loops call it what you will but it just hangs though everything shows as running instead of not-responding. My mcafee will not run any scans at all, IE seems to log in or nor log in to my homepage. I ran all my games from safe mode, so my games aren't the issue. AFter all of that, 4 straight days of using various utilities and nada, wonder if it's a hardware issue now and if so, how do i test that
I spent a ton of money on this system, and while it's not state of the art, it's still more than relevant with an I5 processor, twin ati cards etc and still runs(ran?) things smoothly. I'm already on a tight budget and this computer broke my budget and then some, so I'm looking for some free software that might do hardware tests or benchmarks to identify what may be wrong that way, whether it be a blown ram stick, a mobo issue etc etc. Thanks in advance for any advice. It still may be something sinister that is managing to elude all these programs, but i begin to doubt that.
garan is offline   Reply With Quote
Old 20. Aug 2013, 06:32 AM   #2 (permalink)
Senior Member
 
joeguru's Avatar
 
Join Date: Feb 2013
Location: USA
Posts: 311
Default

Try running Rkill. This app is designed to disable malware that many programs can't. The idea is you run Rkill (which can be run from a flash drive), it opens a DOS window then looks for anything that maybe disabling your system. If Rkill finds something it will disable it so you can then run your normal malware/anti-virus remover. If Rkill doesn't find anything you most likely do not have a malware issue.
http://www.bleepingcomputer.com/download/rkill/
__________________
To err is human, to blame it on a computer is even more so.

Last edited by Anupam; 20. Aug 2013 at 08:25 AM. Reason: Shareware program removed
joeguru is offline   Reply With Quote
Old 20. Aug 2013, 08:44 AM   #3 (permalink)
J_L
Co-Author, Best Free Security List
 
J_L's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 2,003
Default

If you wanna test hardware, a Linux Live CD is probably the best way. There's a step-by-step guide, but this should be the most thorough way: http://www.phoronix-test-suite.com/?k=pts_desktop_live
__________________
http://www.t7j7l.blogspot.com/
J_L is offline   Reply With Quote
Old 20. Aug 2013, 09:16 AM   #4 (permalink)
Super Moderator
 
Anupam's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: India
Posts: 15,316
Default

garan, welcome to the forum .

First, we will need details of your system... which version of Windows are you running, 32-bit or 64-bit? What's the amount of RAM on your system?

Then, since when are you experiencing these issues? Do you remember having these issues start up after installation of any particular program, or after a particular issue or event?

When you say hang, for how much times these hangs occur? The lags occur all the time, or only sometimes?

You say you used 6 utilities... which ones did you use?

I will suggest uninstalling McAfee antivirus. It's detection rate is not very good, and I believe it's also heavy on the system. You can install a free antivirus, which perform and protect on par with the commercial ones. My suggestion would be Avast Antivirus free version. You can see other suggestions on this review:

http://www.techsupportalert.com/best...s-software.htm

The issues may or may not be because of hardware problem.

Please answer the queries, and then we will provide further help.
__________________
Anupam
Anupam is offline   Reply With Quote
Old 21. Aug 2013, 12:27 AM   #5 (permalink)
Member
 
Join Date: Aug 2013
Posts: 4
Default

Well dangit i had everything type and i accidentally hit the thumb button on my mouse and lost it all. Here goes again.

MOBO : maximusIII formula
PROC : Intel I5-Lynfield quad-core 2.67GHZ
HDME : Caviar Black western digital 1TB sata2 7200rpm 4.2ms 32mb 3.5in dual proc
RAM : Corsair DDR3 8GB (4X2gb) CL-9-9-9-24
VIDEO : 2X XFX Radeon HD GB GDDR5 4.0GHZ 2XDVI hdmi display ports DirectX-11
COOL : Corsair hydro cooling series

All i can think of that's important. As to the questions you had, i forget some of the programs i used, but the last i remember were Combofix, CCE, TDSS-KILLER & Rkill. I d=loaded a utility called SWI to check my system, but am unable as yet to interpret all the information atm until i get more familiar with it. I have no flash drives to xfer information from 1 computer to the other.

Next you asked when it started. I'm not 100% sure as the computer kept running that night and part of the next day, then it went haywire on my next log-in. I had d-loaded some item and dls game files from bioware for a game and it was a pain in the butt, but mcafee didn't block anything as dangerous. that was maybe...3-4 days ago. I tried to ggo back to a previous system save but either it didn't help or i picked the wrong save point. I thought i had used the 1 from the date before i installed all those files. I
ve lost my train of thought, if there's any other info you need, let me know.

PS: i did find it odd that when i ran a test on cpu and memory usage, it was running a lot hotter than it should with this cooling system. running at 32c(96 or so farenheit) and the otehr info i checked showed a red flagged discrepancy in the max capacity being reported as the wrong value. That's all i have for now. As i said, let me know if more is needed.
garan is offline   Reply With Quote
Old 21. Aug 2013, 02:11 PM   #6 (permalink)
Copy Editor
 
torres-no-tan-magnifico's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 1,120
Default

Have a look at the following article and follow the steps shown:

http://www.techsupportalert.com/cont...r-infected.htm
__________________
(Mx16 + Cx1 + Lx2) + (Tx5 + Nx2 + Bx33)
torres-no-tan-magnifico is offline   Reply With Quote
Old 21. Aug 2013, 07:37 PM   #7 (permalink)
Member
 
Join Date: Aug 2013
Posts: 4
Default

I've been following that guide already as luck would have it and even disabled my mcafee AV and did a full scan with Avast AV and absolutely clean, if there is malware, it's hiding well. More and more i suspect hardware issues. The program i mispelled in the previous post is SIW not SWI. The reading as noted above are disturbing. With my hydra cool system, the puter shouldn't be running at 96 degrees farenheit, too hot. and the memory test as noted above showeed false values in the ram. Doing the gamut of tests today, but it almost seems like the cooling unit has failed and may have cause some components to overheat. What a nightmare this has been.
garan is offline   Reply With Quote
Old 21. Aug 2013, 07:41 PM   #8 (permalink)
Super Moderator
 
Anupam's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: India
Posts: 15,316
Default

You are having enough RAM on the system, so hangs because of the low memory can be ruled out, unless you are running a game which requires even high resources.

I am not familiar with hydro cooling, and don't know how it works, but you can also check, or get it checked, to see if CPU is getting too hot. You can use SpeedFan to monitor for temperatures.

http://www.almico.com/speedfan.php

You still didn't tell which version of Windows you are using.

Quote:
Originally Posted by garan View Post
i forget some of the programs i used, but the last i remember were Combofix, CCE, TDSS-KILLER & Rkill.
ComboFix is a very powerful program, and should not be run by general users. Running of such programs on your own, unless an expert tells you to do, can cause more problems for you. ComboFix is generally needed to run on highly infected systems.

Therefore, please do not run such programs, unless you are sure of what you are doing.

TDSSKiller is also a program for expert use. I mean, you can run it to see if your computer is infected, but removing anything on your own is not advised, as there can be false positives, and the results are best analyzed by experts.

As I said earlier, McAfee is not a very good antivirus. It's quite possible, that it might have missed things. If you are not willing to part with it, I will suggest to download Kaspersky Rescue CD:

https://support.kaspersky.com/viruse...disk#downloads

It's a free rescue disk from Kaspersky. Download it, burn the image on a blank CD, and then boot the computer with it, and run the scan.

Alternatively, you can also download BootDefender Rescue Disk, which is free too.

You can also run scan with Malwarebytes Antimalware free version:

http://www.malwarebytes.org/

If you find that you have infections, but you are unsure whether the files are safe to remove, I suggest you leave them alone, and ask for expert opinion. If you think, or find that the computer is infected, I will suggest posting at forums like BleepingComputer to get expert help in removing the infections.

If you do not find any infections, then you can look at other causes, like system hardware.
__________________
Anupam
Anupam is offline   Reply With Quote
Old 21. Aug 2013, 07:48 PM   #9 (permalink)
Super Moderator
 
Anupam's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: India
Posts: 15,316
Default

Quote:
Originally Posted by garan View Post
I've been following that guide already as luck would have it and even disabled my mcafee AV and did a full scan with Avast AV and absolutely clean, if there is malware, it's hiding well. More and more i suspect hardware issues. The program i mispelled in the previous post is SIW not SWI. The reading as noted above are disturbing. With my hydra cool system, the puter shouldn't be running at 96 degrees farenheit, too hot. and the memory test as noted above showeed false values in the ram. Doing the gamut of tests today, but it almost seems like the cooling unit has failed and may have cause some components to overheat. What a nightmare this has been.
You posted this while I was writing the above post.

Well, if Avast did not find anything, maybe there's no malware there. Avast has the feature of boot scan which is highly useful. If you haven't run that yet, please run the boot scan. That will make sure you do not have malware.

Also run Malwarebytes Antimalware as an additional scan.

Heating can cause such lagging problems too, sometimes. So, that's a probable cause.

How did you test the memory?

I had guessed you were talking about SIW. SIW is not a system test software... it's more of a system information software, which will tell you about the hardware of your system, so that you can have knowledge of your computer configuration, as to what components are there.

If you want to test RAM, then, use these software:

Memtest86+ : http://www.memtest.org/

Memtest: http://www.memtest86.com/

These will give you a definite idea if the RAM is good or bad.

If you are talking about RAM problems by seeing results in SIW, I think what you are actually seeing there is the capabilities which your RAM does not have, which you are interpreting as problems. As far as I know, SIW is only a system information software, and not a testing one.
__________________
Anupam
Anupam is offline   Reply With Quote
Old 22. Aug 2013, 02:43 AM   #10 (permalink)
Member
 
Join Date: Aug 2013
Posts: 4
Default

Sometimes the easiest solutions are the hardest. after running a final test, doing a root scan & though i didn't believe it could be that simple, the root scan showed a corruption in 7zip!!?? i deleted it and all it's associated files and so far tonight, everything's fine. Who knew. Thanks for the advice and thanks for suggesting avast. I'll use it again if i get into trouble like this, but it only has a 30 free license b4 you pay, so it's a short term solution. The cable company guarantees me that the mcafee i get free is the cat's meow. Don't know, just happy things seem to be working. There is a bit of overheating going on, but not as drastic as i thought after running speed fan, but hot enough to make me want to look inside to check the hydro cool system. thnx again for all the help and suggestions. Though it's irrelevant now, i run win7 pro.
garan is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT +1. The time now is 01:17 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.